Moet je akoestische panelen achter de speakers plaatsen?

Bass Absorber van MTL Acoustics achter een Klipsch RF-7 Speaker

Het is een vraag waar je mogelijk nog niet aan gedacht hebt maar het kan toch een mogelijke oplossing zijn.

Akoestische behandeling van een ruimte worden vaak vergeten als een stereo systeem of home cinema-set wordt geplaatst in een ruimte. In dit artikel zullen we uitleggen wat de voordelen zijn om akoestische panelen achter je speakers te plaatsen.

Meer weten of hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Close up shot van het akoestisch materiaal wat MTL Acoustics gebruikt

Wat is akoestische demping?

Akoestische demping is simpel gezegd een implementatie met het doel om geluidsgolven te absorberen zodat deze niet reflecteren tegen een kale muur en galm veroorzaken. Akoestische panelen en bass traps zijn hiervoor de meest populaire keuze.

Het is mogelijk dat een ruimte een combinatie van absorbering en diffusie nodig heeft. Akoestische absorbering zorgt ervoor dat geluidsgolven niet reflecteren en later in je oren terecht komen na de directe geluidsgolven. Dit noemen we vroege reflecties. Diffusie zorgt dat de geluidsgolven niet in een rechte lijn reflecteren maar in verschillende richtingen gestuurd worden.

Door de tijd te nemen om een ruimte akoestische te behandelen is het mogelijk om speaker echt te laten schitteren. Vaak is het niet nodig om nieuwe duurdere speakers aan te schaffen om een beter kwalitatief geluid uit de luidspeakers te krijgen.
De akoestische panelen van MTL Acoustics zijn gemaakt van samengeperste lange katoen vezels gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Geluidsgolven die door de panelen gaan worden geabsorbeerd en worden niet terug gereflecteerd de ruimte in.

Grijze achtergrond afbeelding

Waarom akoestische behandeling belangrijk is

Akoestische behandeling van de ruimte is belangrijk omdat het letterlijk het verschil kan maken tussen geluid dat middelmatig klinkt en geweldig. Vaak wordt er niet gedacht om de ruimte ook akoestisch te behandelen na het plaatsen van de speakers in de ruimte. Een stereo set of home theater opstelling dat al geweldig klinkt, kan nog beter klinken!
Er zijn drie soorten geluid die behandeld dienen te worden: reflecties, nagalm en resonantie. Alle drie zijn belangrijk, verreweg de belangrijkste is reflecties. De meest gebruikelijke reflectie dat voor kan komen is SBIR (Speaker Bounary Interference Response). Dit is een vorm van akoestische vervorming dat voor kan komen als de speakers te dicht bij een hard reflecterend oppervlak staan, bijvoorbeeld muren, vloeren en zelf het plafond.

De reflecties tegen deze harde oppervlakken zorgen voor een vertraagd spiegelbeeld van het geluid dat uit de speaker komt. Deze vervormde geluidsgolven kan voor oneven geluid door de ruimte zorgen. Op sommige plekken klinkt het geluid te zacht terwijl het in sommige plekken in de ruimte juist te hard klinkt. Dit komt voornamelijk voor bij lage frequenties zoals het geluid uit een subwoofer of grote woofers in de speaker kast.
Om het nog meer ingewikkeld te maken kunnen meerdere speakers in de ruimte er voor zorgen dat er nog meer vervormde geluidsgolven door de ruimte gaan. Dit kan zorgen voor lobing, comb filtering etc. wat de immersie van het geluid kan verstoren. Akoestische behandeling is dus belangrijk maar er dient wel een balans te zijn. Té veel akoestische behandeling bestaat ook. Als er te veel akoestische behandeling in een ruimte is kan dit leiden naar een te klein geluid. De kunst is om de juiste balans te vinden.

Close up shot van een Klipsch RF 7 III speaker

Hoe werkt dat absorberen? Is het geluid zomaar weg?

De geluidsgolven gaan door het akoestische materiaal waardoor er frictie ontstaat tussen de geluidsgolven en het akoestisch absorberend materiaal. De geluidsgolven remmen door deze frictie af en blijven achter in het akoestische paneel. Achter het akoestische paneel is over het algemeen een ruimte van 2 cm gevolgd door een hard oppervlak. De zogenaamde “air-gap” zit ingebouwd de akoestische panelen van MTL Acoustics.

De geluidsgolven welke door het akoestische materiaal komen worden terug gereflecteerd door het akoestische materiaal heen waardoor er wederom frictie ontstaat, de geluidsgolven af remmen en achter blijven in het akoestische paneel en niet terug reflecteren de kamer in.

Dunnere akoestische panelen zullen hogere frequenties absorberen en dikkere akoestische panelen absorberen lagere frequenties. Door het gebruik van onze Low Profile Absorbers en Acoustic Absorbers kan de ruimte perfect afgesteld worden om de geluidsgolven optimaal te absorberen.

Close-up shot van dynaudio confidence 20 speaker

Hoe Bass Traps te gebruiken

Lagere frequenties gedragen zich anders dan hogere frequenties. Hogere frequenties reizen over het algemeen in de richting waar de speaker heen wijst. Lagere frequenties hebben veel meer energie en zijn groter dan hogere frequenties, hierdoor zijn lagere frequenties omnidirectioneel en reizen ongeacht de richting waar de speaker heen wijst de ruimte in.

Lagere frequenties hebben meer energie waardoor er meer akoestisch materiaal nodig is om de geluidsgolven af te remmen. Voor lagere frequenties zijn absorbers nodig die deze geluidsgolven met meer energie kunnen opvangen. De Bass Absorbers van MTL Acoustics (ook wel Bass Trap genoemd) zijn uitermate geschikt door de hoeveelheid akoestisch materiaal in het paneel. In onze Bass Trap zit 13cm dik akoestisch materiaal met ingebouwde air-gap t.o.v. onze Acoustic Absorbers waar 42mm akoestisch materiaal in zit en onze Low Profile Absorbers waar 22mm akoestisch materiaal in zit.

Over het algemeen is de beste locatie voor Bass Absorbers in een hoek achter de speakers. Een andere plek om de Bass Absorbers te gebruiken is achter de speaker als het geen optie is om de speaker verder van de muur af te zetten. Hierdoor remmen de lagere bass frequenties af en raken niet direct de muur (de buren zullen hier blij mee zijn).

Close up shot van een Klipsch RP-404C center speaker

Ok…, akoestische panelen achter de speakers of niet?

De voorzijde van de ruimte waar de speakers staan, in het gebied tussen de muur en je luidsprekers, is meestal het gebied met de hoogste druk in de ruimte. Dit komt omdat deze naar voren gerichte luidsprekers niet alleen hun geluid naar voren afvuren, ze zenden ook lage frequentie geluidsgolven uit de zijkant en achterkant van kast. Van daaruit komen vroege reflecties zoals ze bekend staan, kort na de directe geluidsgolven in je oren terecht. Dit kan de beeldvorming van het geluid en articulatie in de kleine details verpesten. Door akoestische panelen achter de luidspeakers te plaatsen absorbeer je deze geluidsgolven.

Door akoestische panelen en bass traps achter de speakers te plaatsen, helpt het om dit probleem te verminderen.

Meer weten of hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder